IBTM Models | Modellenbureau Amsterdam

In gesprek met ..

Voor veel mensen is de modellenwereld onbekend en niet iedereen weet wat modellenwerk nu precies inhoudt. Met dit terugkerende item laten we jullie graag meekijken en beantwoorden we veel voorkomende vragen.

Deze keer leggen wij een vraag voor aan
Rachel Power – Booker bij IBTM Models

“Een editorial model of commercieel model. Wat is het verschil wanneer de opdrachtgevers een model inhuren?”

Rachel Power, model manager ook wel booker genoemd, vormt samen met eigenaresse Chantal Schouten het hart van IBTM Models. Als booker heeft Rachel veel contact met de klanten en regelt ze de opdrachten voor modellen. Maar hoe gaat een model inhuren nou in zijn werk?

Je hoort wel eens de termen ‘editorial model’ en ‘commercieel model’ langskomen in de modewereld. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Rachel: Editorial en commerciële modellen werken aan verschillende type opdrachten. Zij hebben een verschillend uiterlijk, verdienen andere fees, hebben ander aanzien en vaak een ander werkgebied. Zij spreken verschillende doelgroepen aan.

Omdat de uitstraling van een model zo gelaagd is, hebben veel modellenbureaus de neiging om hun modellen te differentiëren in een aparte afdelingen met hun eigen circuits van boekers, modellen en klanten. Bij ons is dit niet het geval omdat wij een klein en overzichtelijk bestand aan modellen hebben.

Bij het aannemen van een nieuw model beslissen agenten vaak eerst voor welk type werk haar uiterlijk het meest geschikt voor is: commercieel of editorial. Desalniettemin, tijden veranderen en tegenwoordig luistert dat niet meer zo nauw. In de commerciële markt is er meer en meer behoefte aan diversiteit en inclusie.

Hoe onderscheidt een editorial model zich van een commercieel model?

Rachel: Commerciële modellen werken veelal in catalogussen, e-commerce en commerciële advertenties.

Een commercieel model wordt aangeduid als een klassieke schoonheid, een schoonheid die door de meeste mensen gezien wordt of ‘the girl-next-door’. De looks van een commercieel model worden omschreven als conventioneel aantrekkelijk ‘glamoureus’, ‘puur’, ‘gezond’ en ‘klassiek’.

>>  Patricia van der vliet in een glamoureus klassiek (misschien iets wat commercieel beeld) maar geschoten voor een editorial met Victor Demarchelier voor Harpers Bazaar UK  

In tegenstelling tot de commerciële uitstraling is een editorial model meer uniek. Uiteraard is iedere uitstraling wel uniek, maar editorial modellen zijn meer “uitgesproken”. Ze hebben een ongebruikelijke of ‘edgy’ uitstraling.

‘Edgy’ kan worden omschreven als buitengewoon, off-kilt en een niet-standaard uiterlijk, misschien niet onmiddellijk herkenbaar als waardevol voor buitenstaanders in het veld.

De editorial markt is niet voor iedereen-niet voor de massa. Editorial mode leidt niet tot consumptie maar is bedoeld om een knipoog of knik te geven naar elkaars culturele competenties om gecodeerde avant-garde schoonheid te waarderen.
De ‘edgy’ look is bedoeld om te resoneren met het gebied van beperkte productie dat wil zeggen andere high-end modeproducenten. Dat is het lezerspubliek van avant-garde tijdschriften. Het prestigieuze, in Londen gevestigde i-D magazine beweert bijvoorbeeld dat zijn lezers ‘opinievormers en marktleiders’ in de branche zijn.

Als ik een catwalk model wil inhuren, hoe gaat dit in zijn werk?

Rachel: De nieuwste mode en beauty producten worden natuurlijk voornamelijk online aan het grotere publiek getoond. De merken doen dit vaak via hun online platforms zoals e-commerce en web shop. 

Vanzelfsprekend kun je er op verschillende manieren ervoor zorgen dat jouw doelgroep op de hoogte is van de nieuwste collectie. Maar veel merken kiezen er ook voor om een event te organiseren.

Een modeshow met catwalk modellen geeft een unieke presentatie van de nieuwste collectie van een merk. Het publiek bestaat uit pers, retailers en soms ook consumenten.

Maar het belangrijkste publiek zijn de influencers. Zij vormen een belangrijke marketing tool. Zodra zij deze invloedrijke mensen uitnodigen wordt het merk via hun veel gevolgde kanalen gepromoot. Om deze catwalk presentatie zo succesvol mogelijk te laten verlopen heb je uiteraard modellen nodig die ervaring hebben hebben met de runway en het lopen van een modeshow. 

Al onze modellen worden getraind door een catwalk coach zodat iedereen inzetbaar is hiervoor.

>>  Roos Van Elk in een aantal van haar eerste fashion week mode-shows

De welbekende Fashion Weeks in New York, Milaan, Parijs en New York zijn voor veel bekende, maar ook voor nieuwe onbekende ontwerpers hét podium om hun collecties te laten zien aan het grote publiek. Voor deze shows zijn modellen een belangrijke uitstraling voor het merk. Voor de grote bekende shows worden casting directors gevraagd de modellen te boeken voor hun shows. 

IBTM is voor deze shows dus in goed contact met de belangrijke casting directors om ervoor te zorgen dat zij op de hoogte blijven van onze modellen. IBTM organiseert castings zodat er kennis gemaakt kan worden met onze modellen en hun catwalk skills. 

Heb je geen casting director in dienst? Organiseer je voor het eerst een show? Hoe boek of huur je nou zo’n catwalk of runway model?

Door simpelweg je aanvraag bij mij voor te leggen. We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen en ook wanneer een show geen grote bekende naam is kan een samenwerking toch interessant zijn voor onze modellen.

Bedankt Rachel! Graag gedaan!

Naar aanleiding van dit gesprek een vraag of heb je een andere vraag die je ons graag stelt? 

Stuur hem in via de DM van onze instagram @ibtmmodels

Voor booking en het aanvragen van een model kun je terecht bij Rachel via rachel@ibtm-models.com

explore